Eifert János -Tűztánc (1992)

Eifert János -Tűztánc (1992)
Zárt sorozat: 20 példány
Elérhető: 17 példány
Kategória: Fotóművészet Eifert János
Megosztás:

Eifert János: Tűztánc  (1992)
Giclée print, fotóvászon vakkeretre feszítve, 70 x 100 cm,


  Felvételi adatok: Minolta SRT 101 kisfilmes fényképezőgép, 
  Kodak Ektacrome 100 Daylight színes diapozitív, 24 x 36 mm
  Felvétel helye és időpontja: Sirok, 1991

Hogyan készült  a "Tűztánc" c. képem?

1991-ben a Tűztánc című diaporámához nagyon sok képet készítettem a Sebesvíz Nemzetközi Fotóművészeti Alkotótábor keretében a Bükki Nemzeti Park területén és a Siroki Vár helyszínén. Több aktmodellel dolgoztam, és őket vagy ötven gyertyával, és több fáklyával világítottam meg, közben az expresszív megjelenítés, a dinamikus ábrázolás érdekében a kamerakezelésnek, a hosszú zársebességgel, a Zoom-objektív gyújtótávolságának a “lassú” zársebesség közbeni változtatásával, a mozgásokkal, mozgatásokkal variált improvizációval különleges képalakító hatásokat értem el. A testfestés és az utólagos szendvics-technika alkalmazása még izgalmasabbá formálta a képek vizuális megjelenítését.
A Tűztánc képanyagának készítésekor tudatosan követtem el “hibákat”: a 1/4 sec - 8 másodperc közötti hosszú expozíció közben megrúgtam az állványt, a műfénynél (gyertya- és fáklyafénynél) napfénydiát használtam.
Egy Minolta SRT 101 fényképezőgéppel dolgoztam. Felvétel közben nemcsak a modellt vagy modelleket és a különböző drapériákat, tüll- és salátafólia anyagokat mozgattam/mozgattattam, hanem a kamerát és a változtatható gyújtótávolságú objektívet is, egy kis zsebtükröt eltartva, íves pályán mozgatva. Olykor ráleheltem az objektívre, vagy az elé tartott üveglapra, UV-szűrőre vazelint, zselés anyagot maszatoltam. Egy olcsó, kidobásra ítélt műanyag lencsetagot a felvétel közben olvasztottam meg.
Még sok más fényképészeti “bűnt” is elkövettem, amelyet még bevallani sem merek. Aki e ténykedéseim közben kívülről szemlélt, bizonyára megállapíthatta, “na ez sem normális!”.  Evvel aztán a lényegre is tapinthatott, hiszen éppen azon munkálkodtam, hogy az elfogadottól, a megszokottól, az átlagostól eltérő eszközökkel építsem fel azt az impresszionista képi világot, jelrendszert, amelynek segítségével, - és Manuel de Falla Bűvös szerelem című zenéjével - az izzó szenvedélyről, a nőről, a szerelemről, vagyis a tűzről szólhattam.
A diaporáma képanyagából kitűnő kiállítási képek is kiválasztódnak, köztük a mellékelt kép is, amit egyszerűen a Tűztánc címmel jelöltem meg. Nagyon sok hazai és nemzetközi pályázaton, kiállításon szerepelt, sok díjat érdemelt ki, köztük több FIAP és PSA Gold medált is. Természetesen a diaporáma is sikeresen szerepelt a hazai és nemzetközi diaporáma-fesztiválokon, nagyon sok Grand Prix-t, Közönség-díjat, vagy a Zsűri különdíját nyerte el.
Életművemben – szerénytelenség nélkül mondom - a Tűztánc az egyik legmeghatározóbb alkotásom, mind a diaporáma, mind a kiállítási kép esetében.


 

További alkotások

Eifert Art Gallery

Rólunk

Az Eifert Art Gallery weboldalt Eifert János Balogh Rudolf - díjas fotóművész alapította 2021-ben azzal a céllal, hogy zárt sorozatban (limited edition) , sorszámozva és garanciával ellátva értékesítse díjnyertes kiállítási alkotásait. Az eladásra felkínált alkotások csak az Eifert Art Gallery weboldalon vásárolhatók.  Eifert János fotómúvész további alkotók meghívását is terve ...

Szolgáltatások

BÉRBEADÁS

Az Eifert Art Gallery lehetőséget biztosít az alkotások bérletére napi, heti, vagy az ön által kiválasztott időtartamra.

TOVÁBB

PORTRÉ FOTÓZÁS

Az Eifert Art Gallery alkotói vállalnak egyedi portré és alkalmi fotózást.

TOVÁBB

WORKSHOP

Az Eifert Art Gallery vállalja igény szerint workshopok rendezését egyedi helyszíneken.

TOVÁBB

SAJTÓFOTÓ

Az Eifert Art Gallery lehetőséget kínál a sajtó és a nyomtatott kiadványok számára az egyedi méretben és a szerződés szerint meghatározott felhasználásra a megjelentetett képek megvásárlásra.

TOVÁBB

KIÁLLÍTÁSOK

Az Eifert Art Gallery vállalja Eifert János Balogh Rudolf - díjas fotóművész által készített alkotásokból összeállított tematikus kiállítások kölcsönzését.

TOVÁBB

Kapcsolat egy kattintással

  • More One Kft.
    1165 Budapest, Futórózsa utca 70. 4.em. 3
  • Tel.: +36 70 338 4224
  • info@eifertartgallery.hu
  • www.eifertartgallery.hu

Az Ön települése/irányítószáma

Biztonsági kód: 194358