Eifert János - Kettőstudat 3. (2019)

Eifert János - Kettőstudat 3. (2019)
Zárt sorozat: 5 példány
Elérhető: 4 példány
Kategória: Fotóművészet Eifert János
Megosztás:

Eifert János: Kettőstudat 3. (2019)
Giclée print, fotóvászon vakkeretre feszítve, 100 x 175 cm


Felvételi adatok: Canon EOS 650D fényképezőgép, Canon EF 24-105 mm, f/4L IS USM objektív
Hely, időpont: Budapest, Seiner Fotó Studió, 2018. augusztus 16.

Hogyan készült a Kettőstudat  c. sorozatom?

Sokan ismerik a költői (művészi) hitvallásomat, Ars poetica: "Számomra játék a fotográfia. Nagyon komoly játék. És jelenti a világ megismerésének lehetőségét, találkozásokat, új feladatokat, és azt a szabadságot, hogy gondolataimat saját képi nyelvemen közölhetem. Nézni – látni – láttatni: ez a képíró (fotográfus) feladata, miközben egyensúlyozik a képzelet és valóság peremén." (Eifert János)

A költői hitvallásom tehát így kezdődik: "Számomra játék a fotográfia..."
Pszichológiai értelemben a játékot a kettős tudat jellemzi. Miközben a játékban keveredik valóság és fikció, a tudatunkban a kettő elkülönül egymástól. A játék komolyságával ellentétes irányba ható sajátosság azt jelenti, hogy játék közben azonosulunk a szerepünkkel, tárgyait felruházzuk különböző tulajdonságokkal, miközben pontosan tudjuk, hogy játszunk. A játék során nem veszítjük el realitásérzékünket, a játék befejezésével a tárgyak visszanyerik eredeti rendeltetésüket, és nem tartjuk meg a játék során magunkra vett szerepet.
A kettőstudat persze másképpen is értelmezhető. A pszichológiai irodalomban - tudtommal - a francia Pierre Janet használja először a „double vie”, a „double personnalité” kifejezést. A németeknél Max Dessoir ír először a „Doppeltbewusstsein”-ról. Némely pszichoneurozis — miként az epilepszia és hisztéria — helyesebben a velük olykor velejáró kivételes állapotok vezették a lélekgyógyászokat a kettőstudat feltételezésére. Ezek a kivételes állapotok nyilvánulásaikban tényleg a kettős én, a kettős élet jelenlétét dokumentálják. Az epileptikus, avagy hisztérikus beteg olykor megmagyarázhatatlan, homályos ösztönöknek engedve — mintha régi én-jét kicserélték volna — új életet kezd, nevet változtat, idegenbe távozik, régi életvitelétől elütő kereteket választ; s majd hirtelen, mintha álomból ébredne, ismét ráeszmél a korábbi realitásra és folytatja régi életét ott, ahol elhagyta. Ami kiválóan sajátságos eme helyzetváltozásokban, az az, hogy a beteg nem tud aktuális állapotában ama másik én-jéről, hogy azok egymást kizáróan jelentkeznek és egymástól elszakítva külön életet élnek. A német tudományos irodalomban „Bewusstseinspaltung”-nak, a franciában „dédoublement de personnalité”-nak nevezik ezt a jelenséget. A mondott tünemények realitását rég elismerte a tudomány, anélkül, hogy rejtettebb mechanizmusuk lényegét felfedte volna.
A tudatalatti realitását nem lehet tagadni, ha nem is tudunk rá felelni, hogy valójában hol is székel ez a másik világ, amely természettudományos, egzakt formában nem precizírozható, de amelynek realitásáról meg vagyunk győződve. A tudatalatti nem indukált, hanem spontán manifesztációi áloméletünkben jelentkeznek s ezek titkos értelmét és jelentőségét éppen a freudi álommagyarázat fedte fel. Gondoljunk arra, hogy a műalkotás legmélyebb gyökerei nem a tudatalatti talajába nyúlnak-e le? Éppen a legnagyobb alkotóművészek példázzák, hogy művük nem valamelyes racionális célkitűzésből, elgondolt tervszerűségből alakult ki, hanem a tudatalatti revelációjának, szinte raptusos jelentkezésének köszöni létét.

Nagy fába vágtam a fejszémet, amikor a Kettős tudat c. sorozatomnak nekiláttam. Nem túlzás, de már egy évtizeddel ezelőtt kezdtem el gondolkodni, hogyan tudnám fotóművészeti alkotás formájában megvalósítani ötletemet. Aztán a véletlen segített. 2019. októberében Seiner Krisztián a Facebook-oldalán meghirdette a Fészek Stúdió Fotó klub következő programját:
„Jövőhéten kedden újra Művészeti pillanatkép workshop Eifert János vezetésével. van még 4 helyünk szabadon:) Ne maradj le, gyere és örömködj velünk:) Témánk fekete és fehér, kreatív fél-test festés. Modellünk Judit Farkas”
És aztán eljött az én időm. Miután a koncepciómat átbeszéltük, Angyal Luca másfél órán keresztül festette, sminkelte a modellünket, Seiner Krisztián stúdióvezető pedig a fényeket, háttereket készítette elő. A Canon EOS 650D típusú fényképezőgépemhez Krisztiántól kölcsönöztem egy ragyogó objektívet (Canon EF 24-105 mm, f/4L IS USM), evvel készült a sorozat, amelynek szinte minden darabja bejárta a világot, nagyon sok elfogadást és díjakat hozott.

Publikáció:
The First PSA International Print Exhibition / Gallery Show “Borderless” in Indonesia

MATA Fotografi Indonesia, Photographic Society of Indonesia, 2021.09.

TALÁLKOZÁSOK - a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének szabadtéri installációja a budapesti Hősök terén, 2021. október 8-án.
A konténer-kiállításon Eifert János a Kettőstudat 3. / Dual Consciousness 3. c. képével szerepelt.

Eifert János: VISSZAPILLANTÁS 
Alföldi Galéria, Hódmezővásárhely, 
2020. február 23 – augusztus 28.

 

További alkotások

Eifert Art Gallery

Rólunk

Az Eifert Art Gallery weboldalt Eifert János Balogh Rudolf - díjas fotóművész alapította 2021-ben azzal a céllal, hogy zárt sorozatban (limited edition) , sorszámozva és garanciával ellátva értékesítse díjnyertes kiállítási alkotásait. Az eladásra felkínált alkotások csak az Eifert Art Gallery weboldalon vásárolhatók.  Eifert János fotómúvész további alkotók meghívását is terve ...

Szolgáltatások

BÉRBEADÁS

Az Eifert Art Gallery lehetőséget biztosít az alkotások bérletére napi, heti, vagy az ön által kiválasztott időtartamra.

TOVÁBB

PORTRÉ FOTÓZÁS

Az Eifert Art Gallery alkotói vállalnak egyedi portré és alkalmi fotózást.

TOVÁBB

WORKSHOP

Az Eifert Art Gallery vállalja igény szerint workshopok rendezését egyedi helyszíneken.

TOVÁBB

SAJTÓFOTÓ

Az Eifert Art Gallery lehetőséget kínál a sajtó és a nyomtatott kiadványok számára az egyedi méretben és a szerződés szerint meghatározott felhasználásra a megjelentetett képek megvásárlásra.

TOVÁBB

KIÁLLÍTÁSOK

Az Eifert Art Gallery vállalja Eifert János Balogh Rudolf - díjas fotóművész által készített alkotásokból összeállított tematikus kiállítások kölcsönzését.

TOVÁBB

Kapcsolat egy kattintással

  • More One Kft.
    1165 Budapest, Futórózsa utca 70. 4.em. 3
  • Tel.: +36 70 338 4224
  • info@eifertartgallery.hu
  • www.eifertartgallery.hu

Az Ön települése/irányítószáma

Biztonsági kód: 194358