Eifert János - A kertész keze (1977)

Eifert János - A kertész keze (1977)
Zárt sorozat: 10 példány
Elérhető: 8 példány
Kategória: Fotóművészet Eifert János
Megosztás:

Eifert János: A kertész keze / Hands of the Gardener (Tarnaméra, 1977) 
Giclée print fotóvászon vakkeretre feszítve, 100 x 140 cm

Felvételi adatok: Minolta SRT 101-es kisfilmes gép, Vivitar makro Zoom objektív, 70-210 mm
ORWO NP 20-as fekete-fehér negatív, zselatinos ezüst filmnyersanyag 24x36 mm 
Felvétel helye és időpontja: Tarnaméra, 1977


Hogyan készült  "A Kertész keze" c. képem?

1977-ben a Lobogó c. képes hetilap munkatársaként, országjáró riportútjaimon rendszerint és legszívesebben Kertész Péter – mára már Pulitzer-emlékdíjas újságíró - kollégámmal dolgoztam együtt.  A Heves-megyei Tarnamérán, dinnyevásárláskor akadtunk az öreg kertész bácsira, akinek zamatos paprikái, paradicsomai határon túl is híresek voltak. Kertész Péter elhatározta, hogy a kertészről ír, én pedig illusztrálom az anyagát. Neki kezdtünk a munkának. Az öreg nagyon szófukar volt, egyébként is ment volna palántázni. Az újságíró mikrofonjába így inkább a felesége és az unokák nyilatkoztak, én pedig mehettem az öreggel fényképezni. Először csak figyeltem munka közben, kicsit beszélgettünk, fényképezni csak később kezdtem. A kertész kezei úgy mozdulnak, mint egy koreográfiában: megtervezett a mozdulatsor, ritmusos a tempó. Kéz lendült, palánta mozdult, és máris sorok maradtak mögötte. Nem kellett nagy ész felfedezni, micsoda „modellel” akadtam össze. Bámultam a mozdulatait, a jó zsíros, humuszos földtől feketéllő kezét. Ez a teremtő kéz szoborba kívánkozott. Ahhoz – mármint a mintázáshoz - akkor sem értettem, így maradt a Minolta SRT 101-es kisfilmes gépem, az ORWO NP 20-as fekete-fehér negatív, és egy 70-210 mm-es Vivitar makro Zoom objektív, no meg a „képírás". A látvány bűvölete, a megörökítés vágya, s a szándék, hogy legyen a kép természetes, ugyanakkor jelképi erővel bíró. Olyan, amilyet akkori példaképeim, Escher Károly, vagy Henri Cartier-Bresson készítettek volna. A fénykép – A kertész kezei - egy sorozat (képriport) részeként készült, majd lassan leválva/kiválva a többitől önálló képként, pályázatok, kiállítások díjazott darabjaként élt tovább. Egy-egy példányát a Magyar Fotográfiai Múzeum és a Jelenkori Fotóművészeti Gyűjtemény őrzi, de korlátozott példányszámban magántulajdonban is megtalálható. Önálló kiállításaimon még most is szerepel, de néhány csoportos kiállításon, kollekcióban is bemutatásra került. 1979-ben Paul Almasy beválogatta a Les Hongrois (A magyar fotográfia 1850-1980 között) kiállítás anyagába, amelyet először a párizsi Galerie Canon-ban, majd Amszterdamban, Barcelonában és Milánóban mutattak be. Egyéni vagy csoportos kiállításokon, hazai és külföldi lapokban, folyóiratokban, katalógusokban, könyvekben nemcsak Budapesten, hanem Berlinben, Párizsban, Londonban, New Yorkban, Torontóban, Rómában, Tokióban, Kalkuttában, Brüszelben, Zágrábban, Szófiában, Pekingben, Taskentben és a világ sok más városában láthatták.
A kertész kezeit a teremtés szimbólumaként őrzi az ezüstalapú papír, ma már digitális formában is. (Eifert János)

A fílm kontaktja: 

 

További alkotások

Eifert Art Gallery

Rólunk

Az Eifert Art Gallery weboldalt Eifert János Balogh Rudolf - díjas fotóművész alapította 2021-ben azzal a céllal, hogy zárt sorozatban (limited edition) , sorszámozva és garanciával ellátva értékesítse díjnyertes kiállítási alkotásait. Az eladásra felkínált alkotások csak az Eifert Art Gallery weboldalon vásárolhatók.  Eifert János fotómúvész további alkotók meghívását is terve ...

Szolgáltatások

BÉRBEADÁS

Az Eifert Art Gallery lehetőséget biztosít az alkotások bérletére napi, heti, vagy az ön által kiválasztott időtartamra.

TOVÁBB

PORTRÉ FOTÓZÁS

Az Eifert Art Gallery alkotói vállalnak egyedi portré és alkalmi fotózást.

TOVÁBB

WORKSHOP

Az Eifert Art Gallery vállalja igény szerint workshopok rendezését egyedi helyszíneken.

TOVÁBB

SAJTÓFOTÓ

Az Eifert Art Gallery lehetőséget kínál a sajtó és a nyomtatott kiadványok számára az egyedi méretben és a szerződés szerint meghatározott felhasználásra a megjelentetett képek megvásárlásra.

TOVÁBB

KIÁLLÍTÁSOK

Az Eifert Art Gallery vállalja Eifert János Balogh Rudolf - díjas fotóművész által készített alkotásokból összeállított tematikus kiállítások kölcsönzését.

TOVÁBB

Kapcsolat egy kattintással

  • More One Kft.
    1165 Budapest, Futórózsa utca 70. 4.em. 3
  • Tel.: +36 70 338 4224
  • info@eifertartgallery.hu
  • www.eifertartgallery.hu

Az Ön települése/irányítószáma

Biztonsági kód: 194358